Monday, April 11, 2011

sap kok lu


marlboro=Manusia Akan Ramai Lagi Bila Orang Rogol Orang.HAHA HAHA.

Kalau ada senarai benda paling susah di dunia, ini nombor satu.

Berhenti merokok.

Adalah satu perbuatan di mana seseorang itu, jika perokok, tidak lagi membakar sejenis flora yang bernama tembakau, yang dibaluti oleh helaian kertas pembalut yang terpilih, samada selepas makan, melepak, sewaktu berak, bahkan menulis blog sekalipun, atau bila-bila masa saja.

Kebanyakan perokok, terutamanya lelaki, semestinya merasakan bahawa rokok adalah salah satu elemen yang perlu ada untuk kelihatan cool & macho, selain rambut pacak dan kolar tegak. Macho di sini bermaksud, untuk menarik perhatian wanita-wanita single yang urban. Urban pula di sini bermaksud, oh well, kau sendiri tahu macam mana. Kebanyakan lah. Bukan semua.tapi bagi aku hisap rokok macam bagi tenaga,kang aku mntak rokok lain kang,HAHA HAHAKebanyakan perempuan pula, sama ada urban ataupun tidak, memang tak suka dengan habit merokok ini. Pelbagai peringatan diberikan kepada boyfriend-boyfriend, atau suami-suami mereka tentang kesan negatif asap rokok kepada keluarga, jiran tetangga, penipisan ozon dan juga hubungan kelamin. Tapi semua peringatan itu, ibarat mencurah air ke daun keladi bunting.
Kalau diikutkan, mathematically, jika kau hisap rokok marlboro, katalah sehari sekotak, sekotak pula RM10.00, darab dengan setahun, jeng jeng, kau belanja RM3650 untuk rokok. Annually. Kalau tahun lompat, dia kurang sikit lah. Itu sekotak. Kalau dua kotak? Peh.dia jadi lagi mahal. So, sebenarnya, setegar mana pun seorang itu merokok, memang ada di hati kecilnya ingin berhenti merokok, setelah membuat sedikit kira-kira. Sungguh.

Yes, the idea is very simple, iaitu dengan tidak membeli rokok. Tetapi, kalau tak beli rokok pun, masih ada rokok kawan-kawan,jiran tetangga atau pon mat mat rempit yang boleh diharapkan. Pheww, susah sebenarnya nak berhenti merokok. Dah lama saya fikir macam mana nak berhenti.

1 comment:

  1. aku rasa tak susah nak berhenti rokok. aku da berhenti da setahun. semua ni dtg dari diri kita sendri. antara mau ngn takmau je. aku benti bukan sbb pmpuan o watever dan aku benti tak guna ubat. aku benti secara mengejut. trnyata aku berjaya,mula2 mmg susah,tmbh2 lepak2 ngn kwn2 yg sume mrokok. dugaan dia mmg tak tahan la,mmbe hlur rokok mcm2 bg alasan,mksdnya benti bkn bgtau org lain. secara snyap2,insyaallah boleh punya. yang pnting niat tu kena betul la kawan :) gudluck.

    ReplyDelete